Doorgaan naar artikel

IT Academy

Wil jij graag aan de slag als systeem- en/of netwerkbeheerder maar beschik je nog niet over de juiste certificaten? Of ben je al werkzaam als systeem- en/of netwerkbeheerder maar krijg je de kans niet om je verder te ontwikkelen als systeem- en/of netwerkbeheerder?

Heb je interesse?

Systeembeheerder

Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van ICT-systemen en het onderhouden van de ICT-systemen. Een ICT-systeem heeft niet alleen betrekking op het online zijn van computers, omdat onder de noemer “ICT-systeem” eigenlijk alles valt wat met computers te maken heeft, zoals de modems, de hardware, de software, de firewalls, de routers en de bekabeling. Een betere benaming voor ICT-systeem is dan ook wellicht wel IT-infrastructuur. Zo ben je als systeembeheerder verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur en de werking daarvan. Ook het veilig houden van de IT-infrastructuur behoort tot je takenpakket. Andere werkzaamheden kunnen zijn het toegangsbeheer, het maken van back-ups, het vervangen van hardware en het installeren van updates. In de meeste gevallen ben je als systeembeheerder een echte techneut die over veel kennis zal beschikken met betrekking tot computers, programmeren en de IT-infrastructuur. Als systeembeheerder zal je dan ook regelmatig te maken krijgen met collega’s die tegen bepaalde problemen aanlopen die door jou opgelost moeten worden. Als systeembeheerder kom je terecht in een veelzijdige en belangrijke functie binnen de organisatie waarin het belangrijker wordt om meer te weten over programmeren, automatisering en cloud computing.

Netwerkbeheerder

Als netwerkbeheerder zorg je voor het beheer en voor de beveiliging van het computernetwerk tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dit netwerk bestaat uit een infrastructuur van computers, servers, werkstations, netwerkapparaten (zoals printers, modems, telefoons, routers, camera’s) en kabels. Daarnaast ben je netwerkbeheerder ook verantwoordelijk voor de technische verbindingen, het oplossen van problemen en storingen en het helpen van de gebruikers van het netwerk. Met alle verschillende systemen die op het netwerk aangesloten zijn, moet er ook goed worden gekeken naar de beveiliging én het moet zo worden ingesteld dat alle gebruikers ermee kunnen werken. De hoeveelheid apparaten maken een netwerk complex en dus ook gevoelig voor problemen. De belangrijkste taak van een netwerkbeheerder is het onderhouden van voldoende capaciteit, functionaliteit en integriteit van de infrastructuur.